Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Serevent Diskus 50 Mcg 60 Doz Diskus

Solunum Sistemi » Solunum Sisteminde Tıkanma - Astım İlaçları » Adrenerjikler (İnhalan) » Selektif Beta 2 Adrenoreseptör Agonistleri » Salmeterol

Formülü:

Serevent Diskus plastik bir inhaler cihazı içinde, her biri 50 mikrogram salmeterol (salmeterol ksinafoat halinde) ve laktoz karışımı içeren 60 blisterlik alüminyum folyo taşıyan bir inhalasyon preparatıdır. İnhalasyon cihazında bulunan doz sayacı cihaz içinde ne kadar doz kaldığını gösterir.

Farmakolojik özellikleri:

Farmakodinamik: Etki şekli: Salmeterol yeni bir selektif uzun etkili (12 saat) beta-2 adrenoseptör agonisti olup, uzun yan zinciri ile reseptörün dışına (exo-site) bağlanır. Salmeterolün farmakolojik özellikleri, histaminin neden olduğu bronkokonstriksiyonu daha etkili bir şekilde önler ve kısa etkili konvansiyonel beta-2 agonistlerin önerilen dozlarından, en az 12 saat süren daha uzun süreli bronkodilatasyon sağlar. In vitro testler salmeterolün insan akciğerlerinde mast hücrelerinden histamin, lökotrien, prostaglandin D2 gibi mediatörlerin salıverilmesini güçlü ve uzun süreli olarak inhibe ettiğini göstermiştir. İnsanda salmeterol inhale edilen alerjenlere karşı erken ve geç faz cevaplarını inhibe eder; geç faz cevabı önleyici etkisi tek bir dozu takiben 30 saat sürerek bronkodilatör etki sona erdiğinde bile devam eder. Tek bir salmeterol dozu bronşiyal aşırı cevaplılığı azaltır. Bu özellikler salmeterolün bronkodilatör aktivitesine ilaveten non-bronkodilatör aktivitesi olduğunu göstermektedir, ancak bu etkinin klinik önemi tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bu etki mekanizması kortikosteroidlerin etki mekanizmasından farklı olup, salmeterol verildiğinde kortikosteroid tedavisine son vermemeli veya azaltılmamalıdır. Salmeterol, KOAH’a eşlik eden durumların tedavisinde kullanılmış ve semptomlarda ve akciğer fonksiyonlarında ve yaşam kalitesinde düzelme göstermiştir. Salmeterol, hastalığın reversibl komponentinde beta-2 agonist olarak etki eder. İn vitro salmeterol ayrıca insan bronşiyal epitel hücrelerinde silia hareketlerini artırır ve kistik fibrozisli hastalarda bronşiyal epitelyumda psödomonas toksininin asidotoksik etkisini azaltır.
Farmakokinetik: Salmeterol akciğerlerde lokal olarak etki eder, bu sebeple plazma seviyeleri terapötik etkinin belirleyicisi değildir. İnhalasyondan sonra çok düşük plazma konsantrasyonu gösterdiği için (yaklaşık 200 pg/ml veya daha az) plazmadaki ilaç miktarının tayini teknik olarak zordur. Bu nedenle salmeterolün farmakokinetiği ile ilgili sadece sınırlı bilgiler vardır. Salmeterol ksinafoatın düzenli kullanımını takiben, sistemik dolaşımda hidroksinaftoik asit tayin edilebilir ve kararlı durum konsantrasyonları 100 ng/ml'ye ulaşır. Bu konsantrasyonlar, toksisite çalışmalarındaki kararlı durum konsantrasyonlarından 1000 kat daha düşüktür ve havayolu tıkanıklığı olan hastalarda uzun süreli düzenli kullanımında (12 aydan fazla) herhangi bir ters etki görülmemiştir.

Endikasyonları:

Yetişkinlerde, salmeterol astıma bağlı reversibl havayolu tıkanmalarında, kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH) kullanılır ve uzun süreli bronkodilatasyon (12 saat) sağlar. Serevent semptom kontrolu için uzun süreli günde 2 kez düzenli tedavi için uygundur. Fakat etkisinin başlaması daha yavaş (10-20 dakika) olduğu için akut astmatik semptom tedavisinde kullanılmamalı, bu durumda daha çabuk etki gösteren (5 dakika içinde) bir inhale bronkodilatör, örneğin salbutamol kullanılmalıdır. Serevent, düzenli bronkodilatöre ihtiyaç gösteren hastalarda ve gece semptomlarını önlemek için ve/veya gün-içi astım kontrolündeki oynamaları önlemede (örn. egzersiz öncesi veya kaçınılması mümkün olmayan alerjen hücumundan önce) endikedir. Serevent, günde 2 kez düzenli tedavi olarak, kısa etki süreli inhale bronkodilatör (4 saat) (örn. salbutamol) günde bir kezden fazla gerekiyorsa veya oral bir bronkodilatör (örn. salbutamol, teofilin) yerine kullanılabilir. Salmeterolün kortikosteroidlerin yerine kullanılabileceği kanıtlanmamıştır ve bu nedenle salmeterol tedavisine geçişte kortikosteroid tedavisi azaltılmamalı veya durdurulmamalıdır. Halen antienflamatuvar tedavi uygulanmayan hastalarda salmeterol tedavisine başlarken bu husus düşünülmelidir. Hastalar Serevent tedavisi ile kendilerini daha iyi hissetseler bile doktora danışmadan steroid tedavisini durdurmamak veya azaltmamak konusunda uyarılmalıdır. Çocuklarda egzersiz nedeniyle oluşan bronkospazmın uzun süreli olarak önlenmesi dahil astımda reversibl havayolları tıkanmasının devamlı tedavisinde kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Preparatın bileşimindeki maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Ayrıca akut bronkodilatasyona gerek duyulduğunda ve MAO inhibitörleri ile tedavinin kesilmesinden sonraki 2 haftalık sürede kullanılması kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Astım tedavisi normalde kademeli bir program izlemelidir ve hastalar hem klinik olarak hem de akciğer fonksiyon testleriyle izlenmelidir.


Serevent tedavisine astımları kötüleşen ve akut olarak durumları bozulan hastalarda başlanmamalıdır. Astımda ani ve artan kötüleşme hayatı tehdit edicidir ve kortikosteroid tedavisine başlanması veya dozunun arttırılması düşünülmelidir. Risk altındaki hastalarda günlük pik flow ölçümleri yapılabilir. Bütün beta agonistler kan basıncını artırabilirler. Ayrıca kalp hızını artırabilirler ve MSS’ne bağlı bazı yan etkiler gösterebilirler. Prostatik hiperplazi, diyabet, kardiyovasküler hastalık ve diğer sempatomimetiklere karşı duyarlılığı olan hasta gruplarında dikkatli kullanılmalıdır. Bronkodilatörler şiddetli ve stabil olmayan astımda tek ve esas tedavi olmamalıdır. Hastalar şiddetli atak ve hatta ölüm riski altında olduklarından, şiddetli astım akciğer fonksiyon testleri dahil düzenli medikal gözetim gerektirir. Hekimler bu hastalarda oral kortikosteroid tedavisine başlamayı ve/veya bu hastalarda önerilen maksimum inhale steroid dozunu kullanmayı düşünmelidirler. Semptomların giderilmesi için bronkodilatörlerin özellikle kısa etkili beta-2 agonist kullanımının artması, astım kontrolünün azaldığını gösterir. Eğer hastalar kısa etkili rahatlatıcı bronkodilatörlerin sağladığı etkinin azaldığını hissediyor ve her zaman kullandıklarından daha fazla inhalasyona gereksinim duyuyorlarsa doktora danışmalıdırlar. Bu durumda hastalar yeniden değerlendirilerek antienflamatuvar tedavinin arttırılması (ör. daha yüksek inhale kortikosteroid kullanılması veya oral kortikosteroid tedavisine başlanılması) düşünülmelidir. Şiddetli egzeserbasyonlar normal şekilde tedavi edilmelidir. Serevent oral veya inhale steroid tedavisi yerine kullanılamaz, onları tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Hastalar Serevent ile kendilerini daha iyi hissetseler bile doktora danışmadan steroid tedavisini kesmemeleri veya azaltmamaları hususunda uyarılmalıdır. Serevent, kısa etkili bronkodilatörlerin (ör. salbutamol) etkili olduğu akut astmatik semptomları gidermek için kullanılmamalıdır. Hastalara ilk çare olarak kullanacakları bu gibi ilaçları hazır bulundurmaları tavsiye edilmelidir. Salmeterol tirotoksikoz şikayeti olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.


Gebelikte kullanımı: Gebelik kategorisi C’dir. Hamilelikte salmeterol kullanımı ile ilgili deneyim henüz sınırlıdır. Diğer ilaçlarda olduğu gibi ilaç kullanımı ancak ilacın anneye sağlaması beklenen yararları fetüse olan muhtemel zararlarından büyük ise düşünülmelidir.


Emziren anneler : Terapötik dozlarda inhale edilen salmeterolün plazma düzeyleri önemsizdir ve buna bağlı olarak süte geçen miktarı düşüktür. Ancak, salmeterolün emziren annelerde kullanımı ile ilgili hiç bir çalışma olmadığından, bu gibi durumlarda ilacın kullanımı anneye sağlaması beklenen yararları bebeğe olabilecek muhtemel zararlarından büyük ise düşünülmelidir.


Araç ve makine kullanımı üzerine etkisi: Herhangi bir bildirim yapılmamıştır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Serevent, astımı belirgin olarak kötüye giden veya ani kötüleşme gösteren hastalarda, hayatı tehdit edici durum olabileceğinden başlanmamalıdır. Bu durumdaki hastalara Serevent başlandığında ciddi akut solunum olayları, ölüm dahil, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyada bildirilmiştir. Raporlardan, bu yan etkilerin Serevent ile ilişkisi tam olarak anlaşılamasa bile yukarıdaki durumlarda Serevent kullanmak uygun değildir. Serevent akut semptomların tedavisinde kullanılmamalıdır. Kısa etkili beta-2 agonistlerin akut durumda kullanılmasının astımda şiddetlenmeye yol açacağının hastalar tarafından iyi bilinmesi son derece önemlidir. Serevent oral ya da inhale kortikosteroidlerin yerine geçmez. Serevent başlandığı zaman kortikosteroid tedavisi azaltılmamalı veya kesilmemelidir.
Serevent ile titreme, subjektif palpitasyon, başağrısı gibi beta-2 agonistlerin farmakolojik yan etkileri bildirilmiştir, bunlar geçici olup, tedaviye devam ile azalır. Bazı hastalarda kardiyak aritmiler (atrial fibrilasyon, supraventriküler taşikardi ve ekstrasistoller dahil) oluşabilir. Bazı hastalarda taşikardi bildirilmiştir. Diğer inhalasyon tedavisinde olduğu gibi, dozajdan sonra "wheezing"de artış ile paradoksal bronkospazm görülebilir. Bu durum çabuk etkili inhale bronkodilatörlerle derhal tedavi edilmelidir. Böyle bir durumda Serevent Diskus derhal kesilmeli ve alternatif tedaviye geçilmelidir. Artralji ve döküntü, ödem ve anjioödemi içeren aşırı duyarlılık reaksiyonları ve çok nadiren kas krampları bildirilmiştir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Seçici veya seçici olmayan betablokerler reversibl obstrüktif havayolları hastalığı olanlarda kullanımlarını zorunlu kılacak bir neden yoksa kullanılmamalıdır.
Kısa etkili beta 2 agonistler: Kardiyovasküler yan etkilerde bir artış görülmemiştir. Monoamin oksidaz inhibitörleri ve trisiklik antidepresanlar: Monoamin oksidaz inhibitörleri ve trisiklik antidepresanlar ile tedavi edilen hastalara Serevent kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır ya da bu ajanların kesilmesinden 2 hafta sonra Serevent başlanmalıdır. Salmeterolün vasküler sistemdeki etkisi bu ajanlar ile artabilir.
Kortikosteroidler ve kromoglikat: Belirgin bir etkileşimi gözlenmiştir. Salmeterolün inhale kortikosteroidlerin yanıtını artırdığı gözlenmiştir

Kullanım şekli ve dozu:

Uzman doktor denetiminde kullanılır.
(Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde) Serevent Diskus sadece inhalasyon yoluyla kullanılır. Yetişkinler: Astım ve KOAH: Günde 2 defa bir inhalasyon (50 mikrogram salmeterol) kullanılır. Çok daha şiddetli havayolu tıkanması olan hastalarda maksimum günde 2 defa 2 inhalasyon (2x50 mikrogram salmeterol) yararlı olabilir. 4 yaş ve daha büyük çocuklar: Günde 2 defa bir inhalasyon (50 mikrogram salmeterol). 4 yaşın altındaki çocuklarda salmeterol kullanımı için henüz yeterli klinik bilgi yoktur. Yaşlılarda ve böbrek yetmezliği olan hastalarda dozu ayarlamaya gerek yoktur. Astıma bağlı reversibl havayolu tıkanıklığı, KOAH tedavisinde maksimum terapötik yarar sağlamak için salmeterolün düzenli olarak kullanılması tavsiye edilir. Salmeterolün bronkodilatör etkisi (FEV1'de %15'den fazla düzelme) genellikle yaklaşık olarak 10-20 dakika içinde başlar. Maksimum yarar ilacın ilk birkaç dozunu takiben ortaya çıkar. Salmeterolün bronkodilatör etkisi 12 saat boyunca devam eder, bu özellikle egzersizle meydana gelen astımın önlenmesinde ve noktürnal astım semptomlarının tedavisinde, KOAH tedavisinde yararlıdır. Bu sınıf ilaçların aşırı dozu ile yan etkiler meydana gelebileceğinden, doz ve uygulama sıklığı sadece doktor tavsiyesi ile arttırılmalıdır. Hastalar semptomlarının tedavisi için ilave Serevent dozları almamaları fakat kısa-etkili inhale bir beta-2 agonisti almaları hususunda uyarılmalıdır.
İLAÇLARI ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAKLARI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ. SEREVENT DISKUS KULLANIM ŞEKLİ İÇİN HASTA KULLANMA TALİMATI'NI OKUYUNUZ.
Aşırı Dozaj Salmeterolün aşırı dozajında görülen semptomlar tremor, başağrısı ve taşikardidir. Serevent Diskus aşırı dozajında tercih edilen antidot kardiyoseçici bir beta-bloker ajandır. Kardiyoseçici beta-bloker ilaçlar bronkospazm hikayesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Saklama Koşulları Serevent Diskus 30OC'nin altında saklanmalıdır.

Atc Kodu:

R03AC12

İthalatçı Firma:

GlaxoSmithKline Services plc
Telefon:

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

Serevent Diskus 50 Mcg 60 Doz Diskus Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:15.2.2018)

Serevent Diskus 50 Mcg 60 Doz Diskus

İthal, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Salmeterol


Barkod Numarası: 8699522553235

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

İlaç Fiyatı: 55,58 TL

Bu ilacın fiyatı güncel değildir. Ancak en son fiyat güncelleme tarihinden sonra yaşanan enflasyon, döviz kuru ve KDV farkı otomatik olarak hesaplandığında bu ilacın tahmini güncel fiyatı: 634,58 TL olabilir.

Google Reklamları

Firma Bilgileri

GlaxoSmithKline Services plc

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.