Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mucolator 200 Mg Toz İçeren Saşe (30 Saşe)

Solunum Sistemi » Soğuk Algınlığı ve Öksürük İlaçları » Öksürük Önleyici Hariç Ekspektoranlar » Mukolitikler (Balgam Söktürücü İlaçlar) » Asetilsistein

Formülü:

Her 5 mI 200 mg asetilsistein, tatlandırıcı olarak sukroz, sorbitol, sodyum sakkarin, giisin, koruyucu olarak metilparahidroksi benzoat sodyum, propilparahidroksi benzoat sodyum, boyar madde betakaroten (E160 ) ve koku verici olarak etil maltol ile portakal esansı içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Farmakodinamik özellikler
Solunum yollarında mukolitik ve ekspektoran etkileri olan Asetilsistein doğal bir aminoasit olan L-sisteinin N-asetillenmiş türevidir. Asetil sistem sülfidril grubu içerir. Mukus lipoproteini içindeki disülfid bağlarını parçalıyarak mukusun DNA fibrinlerini depolimerize edici etki gösterir ve mukusun viskositesini azaltır. Solunum yollarında toplanan balgamın yoğunluğunu ve yapışkanlığını azaltır, akıcı hale getirir. Bronşiyal sekresyonların atılımını ve solunumu nu kolaylaştırarak akciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Yapısındaki reaktif SH grubu ile kimyasal radikallere bağlanarak detoksifiye edici etki gösterir.
Asetilsistein antioksidan etkilidir. Akciğer ve karaciğerde glutatyon sentezine katılır ve sistem vererek glutatyon sentezini arttırır. Sigara dumanı ile diğer zararlı maddelerin solunmasıyla ortaya çıkan ve akciğerlerde enfeksiyonlar esnasında nötrofillerin oluşturduğu serbest radikalleri asetilsistein ve glutatyon bağlar. Bu şekilde hücre hasarını önleyerek koruyucu etki gösterir.
Parasetamol entoksikasyonunda antidot etkisini gösterir. Bu zararlı maddelerin detoksifikasyonunda önemli bir faktör olan glutatyon sentezini arttırmasıyla açıklamaktadır. Parasetamol, normal şartlarda karaciğerde metabolize edilirken az bir bölümü sitokrom P 450 enzim sistemi üzerinden reaftif bir ara metabolite dönüşür. Bu ara metaboliti glutatyon tarafından konjuge edilir ve idrar ile atılır. Bu reaktif ara metabolitin oluşumu yüksek doz parasetamol alındığında artar; glutatyonun azalmasıyla ara metabolitin inaktivasyonu da azalır. Asetilsistein karaciğer hücrelerinde glutatyonun normal düzeylerine çıkmasını sağlar ve glutatyon reaktif metabolite bağlanarak hücre hasarını önler.

Farmakokinetik Özellikler
Asetilsistein oral alımdan sonra hızla ve çok iyi bir şekilde absorblanır. Tok veya aç karnına alınabilir. Doruk serum konsantrasyonuna 0.5- 1-saat sonra ulaşır. Plazma ve akciğerlerde hem serbest olarak hem de sülfidril köprüleri ile proteine reversibl olarak bağlanmış olarak bulunur. %50 oranında plazma proteinlerine bağlanır ve plazma eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 6 saattir. Portal sirkülasyon ile karaciğere geçer ve ilk geçiş metebolizmasına uğrar. Karaciğerde desasetilize edilerek sisteme metabolize olur. Böbrek, karaciğer ve akciğerler yolu ile atılır. Vücutta birikmez, özellikle akciğer dokusunda yüksek oranlarda bulunur.

Endikasyonları:

Mucolator yoğun kıvamlı balgamın atılması, azaltılması ve ekspektorasyonun kolaylaştırılması gereken bronkopulmoner hastalıklarda endikedir.
Ayrıca yüksek doz parasetamol alımına bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yetmezliğinin önlenmesinde kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Formülasyondaki herhangi bir maddeye aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Geçmişinde peptik ülser hikayesi olanlarda ve astım tanısı konmuş kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Asetilsistein eliminasyonunun önemli oranda azaldığı karaciğer yetmezliği veya sirozlu hastalarda yan etkilerde beklenmeyen artışlar görülebilir. 2 yaş altı çocuklarda ancak doktor kontrolü altında kullanılabilir.

Gebelikte Kullanımı
Gebelik kategorisi: B. Hamilelerde yapılmış yeterli klinik çalışmalar olmadığından zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır.

Emzirmede kullanımı
Anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden zorunlu olmadıkça emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır

Araç ve Makine Kullanmaya Etkisi
Bu hususda literatür bilgisi bulunmamaktadır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Asetilsistein kullanımında hafif yan etkiler görülür. Nadiren taşikardi, hipotansiyon veya bazen hipertansiyon, bulantı, kusma gibi gastrointestinal bozukluklar, terleme, ateş, senkop, eklem ağrıları, karaciğer fonksiyon testlerinde değişiklik, ağız kokusu, stomatit gibi yan etkiler bildirilmiştir. Anjioödem, bronkospazm, kaşıntı ve raş gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları oluşa bilir.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlaç etkileşimleri:

Antitüssifler ile birlikte kullanımı önerilmez. Asetilsistein nitrogiliserin (gliseril trinitrat) ile birlikte kullanıldığında nitrogliserinin trombosit ve agregasyonunu inhibe edici etkisi ile vazodilatör etkisinde artış olabileceği bildirilmiştir. Asetilsistein serbest sülfidril grubuna sahiptir. Bundan dolayı çeşitli penisilinler, sefalosporinler, tetrasiklinler, aminoglikozitler, makrolidler ve amfoterisin B ile kullanımda etkileşim oluşabilir. Asetilsistein amoksisilin ile birlikte kullanıldığında amoksisilinin doku düzeyi artabilir. Bu nedenle söz konusu antibiotikler ile asetilsisteinin birlikte kullanılması gereken durumlarda, her iki ilacın arasında 2 saat olacak şekilde tatbik edilmesi tavsiye edilir.

Kullanım şekli ve dozu:

Mukolitik olarak:
7 yaş üzerinde ve büyüklerde: Üç eşit doza bölünerek veya bir kerede toplam 600 mg/gün (15 mI/gün)
7 yaşına kadar olan çocuklarda: İki eşit doz olarak toplam 400 mg/gün (10 mI/gün)
2 yaşın altındaki çocuklarda: İki eşit doz olarak toplam 200 mg/gün (5 mI/gün)
Kullanıma semptomlarda düzelme oluncaya kadar 8-10 gün devam edilir.
Parasetamol zehirlenmesinde: Yükleme dozu olarak 140 mg/kg; idame dozu olarak ise 70 mg/kg 4 saatde bir olmak üzere 17 doz uygulanır.
İlacın hazırlanması: Kaynatılmış ve soğutulmuş su ile şişede işaretli yere kadar su doldurulur, çalkalanır ve bir süre beklenir. Daha sonra işaretli yere kadar tekrar su doldurulur, karıştırılıp çalkalanır. Tamamen çözünme sağlanmalıdır. Kullanıma hazır şurup oda sıcaklığında aktivitesini 12 gün muhafaza eder.
İLAÇ KULLANILMADAN EN AZ YARIM SAAT ÖNCE HAZIRLANMALIDIR.

Doz Aşımı ve Tedavisi
Doz aşımı durumunda destek ve semptomatik tedavi uygulanır. Bilinen bir antidotu yoktur.

Atc Kodu:

R05CB01

Üretici Firma:

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

Mucolator 200 Mg Toz İçeren Saşe (30 Saşe) Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:10.2.2023)

Mucolator 200 Mg Toz İçeren Saşe (30 Saşe)

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Asetilsistein


Barkod Numarası: 8699828250036

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Referans Fiyatı: 2,88 Euro 

Referans fiyatı ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatı ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatı referans fiyatından farklı olabilir.

Referans Fiyatı: 75,71 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Logosu

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Gazi Cd. No: 64-66 Bağlarbaşı, Üsküdar - İSTANBUL
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.