Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Siklocap 250 Mg 40 Kapsül

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antimikobakteriyel İlaçlar » Tüberküloz İlaçları » Antibiyotikler » Sikloserin

Formülü:

Beher kapsül 250 mg Sikloserin ihtiva eder.
Kapsül Boyar Maddeleri:
Titandioksit, İndigotin ve Sarı Demir Oksit

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Aktif pulmoner ve ekstrapulmoner tüberkülozda, primer tüberküloz ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda tedavi rejimlerine girer. Enterobakter ve Escherichia coli'nin neden olduğu akut üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılabilir. Mycobacteria dışındaki mikroorganizmaların sebep olduğu idrar yolları enfeksiyonlarında etkisi diğer antimikrobiyal ajanlardan fazla olmadığı için ancak klasik tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Aşağıdaki durumlarda kesinlikle kullanılmamalıdır;
- Sikloserine aşırı hassasiyet
- Epilepsi
- Depresyon, şiddetli anksiyete, psikoz
- Şiddetli böbrek yetmezliği
- Aşırı miktarda alkollü içki alındığında

Uyarılar/Önlemler:

Sikloserinin terapötik indeksi çok düşük olduğu için serum konsantrasyonlarında küçük artışlar, önemli yan etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle böbrek yetmezliği olan hastalarda dozaj düşürülmeli ve serum konsantrasyonları en az 1 haftalık periyotlarla gözlenmelidir. Günde 500 mg'dan daha fazla ilaç verilen hastalarla, allerjik dermatit ve Merkezi Sinir Sistemi toksisitesine benzer semptom (konvülsiyon, psikoz, depresyon, baş ağrısı, tremor gibi) gösteren hastalar da hematolojik, renal atılım, kan seviyesi ve karaciğer fonksiyonları bakımından yakından izlenmelidir.
Eğer yan etkiler gelişirse dozaj azaltılmalı veya tedavi kesilmelidir. Konvülsiyon riski kronik alkoliklerde yüksektir ve bu nedenle ilaç alkoliklere büyük bir dikkatle verilmelidir.
Diğer tüberküloz ilaçlarında olduğu gibi tek başına kesinlikle kullanılmamalıdır. Tedaviye başlamadan önce kültür alınmalı ve mikroorganizmanın bu ilaca duyarlılığı tespit edilmelidir.
Hamilelerde ve emziren kadınlarda kullanımı:
Sikloserinin hamile kadınlara verildiğinde fötüsde hasara yol açıp açmadığı veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Bu konuda hayvanlarda yapılan çalışmalar da yetersizdir. Bu nedenle sikloserin hamilelere çok gerekmedikçe verilmemelidir.
Terapötik dozun yaklaşık % 10'u anne sütüne geçtiğinden bebeklerde ciddi yan etki potansiyeli mevcuttur. Bu nedenle ilacın anne için önemi gözönüne alınarak ya emzirme sonlandırılmalı, ya da ilaç kesilmelidir.
Böbrek fonksiyonu azalmış olan hastalarda, günde 500 mg'dan daha yüksek doz alanlarda ve toksisiteyi akla getiren belirti ve semptomlar verenlerde kan düzeyleri en az haftada 1 defa olmak üzere ölçülmeli ve dozaj kan düzeylerinin 30 µg/mL altında tutulmalıdır.
Çocuklarda Kullanımı: Pediatrik kullanımı için emniyeti ve dozajı henüz saptanmış değildir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Meydana gelen yan etkilerin çoğu sinir sistemi ve aşırı duyarlılık ile ilgilidir. Konvülsiyonlar, uyuşukluk ve uykusuzluk, tremor, baş ağrısı, baş dönmesi, hafıza kaybı ile birlikte seyreden konfüzyon, psikoz,
Kardiyovasküler: 1-1,5 gr/gün dozlarında aniden gelişen konjestif kalp yetmezliği, aritmiler
Alerji, Megaloplastik anemi, özellikle karaciğer rahatsızlığı geçirenlerde serum transaminaz seviyelerinde yükselme.

İlaç etkileşimleri:

Alkol ile birlikte kullanıldığında nörotoksik yan etkiler şiddetlenir. Özellikle alkol epileptik nöbet riskini arttırır. İsoniazid ile birlikte kullanımı MSS etkilerinde artmaya neden olabilir. Birlikte etionamit verilmesinin nörotoksik yan etkileri şiddetlendirdiği bildirilmiştir.

Kullanım şekli ve dozu:

Erişkinlerde: Tüberküloz tedavisinde günlük doz 500 mg (2 kapsül) ile 1000 mg (4 kapsül) arasında değişir. Başlangıç dozu tedavinin ilk 2 haftasında genellikle 12 saat arayla 250 mg dır (Günde 2 kapsül). Günlük toplam doz daima bölünerek verilmeli ve günde 1000 mg'ı (4 kapsül) aşmamalıdır.

DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ:
Günde 1 gramdan fazla sikloserin alınması durumunda akut toksisite meydana gelir. Kronik sikloserin toksisitesi ise kullanılan dozla bağlantılıdır, günlük doz 500 mg'ı aştığı takdirde görülebilir. Böbrek bozukluğu olan hastalarda sikloserin vücutta birikebilir ve dozaj programı değişmediği takdirde toksisiteye yol açabilir.
Şiddetli böbrek yetmezliği olanlarda bu ilaç kullanılmamalıdır.
Merkezi Sinir Sistemi toksisitenin en yaygın olarak görüldüğü organ sistemidir. Toksik etkiler arasında baş ağrısı, konfüzyon, sersemlik, aşırı duyarlılık, psikoz, parestezi vs. vardır. Yüksek dozu takiben kısmi felç, konvülsiyonlar ve koma da sık olarak görülmektedir. Doz aşımında mide yıkanır, semptomatik tedavi uygulanır. Hastanın solunum yolları açık tutulur. İlacın gastrointestinal sistemden absorpsiyonunu azaltmak için aktif kömür verilir. Bu uygulamanın mide yıkanmasından daha etkili olduğu bildirilmiştir.
Yetişkinlerde sikloserinin pek çok nörotoksik etkisi günde 200-300 mg pridoksin verilmesiyle önlenebilir.
Hemodiyalizle sikloserinin kan dolaşımından uzaklaştırılması sağlanır; bu işlem daha önceki tedavilere cevap vermeyen hayati tehlike içindeki hastalara uygulanır.

Atc Kodu:

J04AB01

Üretici Firma:

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]

Siklocap 250 Mg 40 Kapsül Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:10.2.2023)

Siklocap 250 Mg 40 Kapsül

İlaç Fotoğrafı: Siklocap 250 Mg 40 Kapsül

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Aktif

Etken Maddesi: Sikloserin


Barkod Numarası: 8699828150015

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Referans Fiyatı: 90,67 Euro 

Referans fiyatı ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatı ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatı referans fiyatından farklı olabilir.

Referans Fiyatı: 2093,32 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. Logosu

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Gazi Cd. No: 64-66 Bağlarbaşı, Üsküdar - İSTANBUL
Telefon: (216) 492 57 08
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.