Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Enalap 10 Mg 20 Tablet

Kalp Damar Sistemi » Renin - Anjiyotensin Sistemi » ACE İnhibitörleri » ACE İnhibitörleri » Enalapril

Formülü:

Her tablet ; 10 mg enalapril maleat içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Her derecede esansiyel hipertansiyonda,
Renovasküler hipertansiyonda, konjestif kalp yetmezliklerinde dijital ve/veya diüretik tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Aşırı duyarlılığı olan hastalarda ve gebelerde kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Yan etkiler arasında ve dikkat edilmesi gereken hususlarda şunlara önem vermek gerekir.
Hipotansiyon : Komplikasyonsuz hipertansif hastalarda aşırı hipotansiyona çok az rastlanır. Bu durum genellikle tuz/kan volümü azalması olan ve fazla diüretik tedavisi gören veya dializli hastalarda ortaya çıkar. Enalapril Maleatla beraber diüretik kullanıldığı zaman, normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda BUN ve kreatinin yükselmesi görülebilir. Bu nedenle Enalapril Maleat alan hastaların diüretik dozu düşürülmelidir. Dozun azaltılması veya durdurulması ile belirtiler kaybolur.
Hipotansiyon görüldüğü zaman hastalar yatırılmalı ve gerektiğinde intravenöz fizyolojik sodyum klorür solüsyonu uygulanmalıdır.
Böbrek fonksiyon yetmezlikleri : Böbrek yetmezliği olan hastaların Enalapril maleat dozunda miktar ve/veya alım sıklığında azaltma yapmak gerekir. İki taraflı böbrek arteri stenozu veya tek taraflı stenozu olanlar, BUN ve kreatinin yükselmesi gösterenlerde, tedavinin durdurulmasından sonra bu belirtiler ortadan kaybolur.


Böbrek yetmezliği ile beraber olan veya olmayan konjestif kalp hastalarında aşırı hipotansiyon ve oligüri ile beraber azotemi ve çok ender olarak akut böbrek yetmezliği ile ölüm meydana gelebilir.
Bu hastalarda kan basıncı düşmesi riski her zaman olabileceği için tedavinin ilk haftasında çok yakından izlenmeleri gerekir.
Anjioödem : ACE inhibitörleri ile tedavi gören hastalarda yüz, ekstremite, dudak, dil, glottis ve/veya larinks ödemleri bildirilmiştir. Bu durumlarda ilaç alımına derhal son verilmeli ve ödem kayboluncaya kadar hastalar dikkatle izlenmelidir. Genellikle bu belirtiler kendiliğinden geçer. Ancak gerektiğinde antihistaminik kullanılabilir. Solunum yolu tıkanmalarına yol açabilecek dil, glottis, larinks olduğu takdirde deri altından 1/1000'lik adrenalin solüsyonu 0,3-0,5 ml zerk edilir.
DOKTORA DANIŞMADAN KULLANILMAMALIDIR.

GEBELİKTE VE EMZİRME DÖNEMİNDE KULLANIMI :
Plasentadan geçtiği için fetüsün kan basıncını düzenleyen mekanizmaları bozabilir. İkinci ve üçüncü trimestirdeki kullanımı sonrası yeni doğanlarda oligohidram, hipotansiyon, oligüri, anuri vakaları ve kafatası kemikleşmesinde bozukluklar bildirilmiş olup düşük kilolu ve prematüre doğumlara yol açabilir.
Hayvan deneylerinde enalapril maleat'ın süte ve salgılara geçtiği tespit edildiği için emziren kadınların kullanımında dikkatli bulunmaları ve kesin endikasyon yoksa kullanmamaları gerekir.

ÇOCUKLARDA KULLANIMI :
Yeterli çalışmalar olmadığından çocuklarda kullanılmamalıdır.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Genel olarak iyi tolere edilmesine rağmen şiddetli hipotansiyon ve renal yetersizlik, aşırı duyarlılık reaksiyonları başlıca önemli yan etkilerindendir.
Anjionörotik Ödem : Ekstremiteler, yüz, dudaklar, dil, glottis ve larinkste anjio nörotik ödem görülmüştür. Acil durumlarda adrenalin subkutan olarak verilebilir.
Kardiovasküler : Miyokardial infarktüs, göğüste ağrı, palpitasyon, anjinapektoris ve ritm bozuklukları.
Gastrointestinal : İleus, pankreatitis, hepatitis, kolestatik sarılık, karın ağrısı, kusma, hazımsızlık, konstipasyon, anoreksi, stomatitis.
Psikiyatrik : Depresyon, konfüzyon, uyuklama ve uykusuzluk, sinirlilik, baş dönmesi, parastezi.
Solunum sistemi : Bronkospazm, astma, dispne, burun akıntısı, boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük.

Diğerleri : İmpotens, kaşıntı, saç dökülmesi, kulak çınlaması, ateş, kızarıklık, görmede bulanıklık, tat duyusunda değişiklik (algılayamama), miyalji.


Laboratuar test bulguları : Kanda üre, plazma kreatinin artışı, şiddetli kalp yetmezliği, tek taraflı renal arter stenozu (özellikle renal yetersizliği olan hastalarda) hiperkalemi ve hiponatremi bildirilmiştir. İlacın bırakılmasıyla genellikle normale dönen serum biluribin ve karaciğer enzim seviyelerinin yükselmesine ilaveten hemoglobin ve hemotokrit değerlerinin düşüşü gözlenmiştir.

İlaç etkileşimleri:

Beta blokerler, metildopa, kalsiyum antagonistleri gibi diğer antihipertansiflerle beraber kullanımında antihipertansif etki artışı görülür. Propranolol Enalapril'in biyoyararlılığını düşürür. Lityumla beraber kullanımında lityumun klerensi düşer ve serum konsantrasyonu artarak lityum toksisitesi riski yükselir. Diuretik tedavi altında olan hastalar Enalapril maleat tedavisine başladıkları zaman hipotansiyon oluşabilir. Bu tür hastalarda doktor kontrolünde Enalapril'e başlanmalıdır. Potasyum tutan diuretiklerle kullanıldığı zaman serum potasyumunda artış olabileceği için serum potasyumunun sık kontrol edilmesi gerekir.

Kullanım şekli ve dozu:

Enalapril maleate sadece oral yoldan kullanılır. Emilimi besinlerle etkilenmediği için aç veya tok karnına alınabilir.

Esansiyel hipertansiyon :
Başlangıç dozu günde bir defada olmak üzere 5 mg(1/2 tablet) dir. Dozaj elde edilen cevaba göre ayarlanarak günde bir yada iki kezde verilmek üzere 10-40 mg'lık (1-4 tablet) idame doza geçilir.
Renovasküler hipertansiyon :
Bu hastalar ACE inhibitörlerine çok duyarlıdırlar. Bu nedenle tedaviye 5 mg ile başlanır ve ihtiyaca göre doz ayarlanır. Hastaların çoğu günlük 20 mg.lık doza iyi cevap verirler. Diuretiklerle yeni tedavi görmüş olanlar dikkatle izlenmelidir.
Diüretiklerle ortak tedavi :
Diüretiklerle beraber uygulamada hipotansiyon ortaya çıkabilir. Hastalarda sodyum ve volüm düşüklüğü olup olmadığı araştırılmalıdır. Genelde Enalapril tedavisine girişmeden 2-3 gün önce diüretik tedavisine son verilmeli yada başlangıç dozunun 2.5 mg'dan fazla olmamasına dikkat edilmelidir.
Böbrek yetmezliğinde :
Bu vakalarda dozlar arasındaki süre uzatılmalı ve/veya miktarlar düşürülmelidir. Uygulamada şu tablo yararlı olabilir.

Hafif azalmış durumlarda, Kreatinin klirensi <80> 30 ise, Başlangıç dozu Günde 5 mg
Orta-ağır yetmezlik,Kreatinin klirensi <30 ise, Başlangıç dozu Günde 2.5 mg
Diyaliz hastaları, Kreatinin klirensi ----
Başlangıç dozu Günde 2.5 mg (sadece diyaliz günlerinde)

Konjestif kalp yetmezliğinde :
Bu hastaların kan basıncı ve böbrek fonksiyonları tedaviden önce ve tedavi başladıktan sonra yakından izlenmeli, muhtemel bir hipotansiyon ve akut böbrek yetmezliği ihtimali göz önünde tutulmalıdır.
Başlangıç dozu 2.5 mg olmalıdır. İdame dozu tek veya bölünmüş olarak 10-20 mg (1-2 tablet)'dir.

DOZ AŞIMI :
Bu konuda insanlarla ilgili bilgiler yeterli değildir. Hipotansiyon görüldüğünde uyarılar bölümünde belirtilen tedbirler alınmalıdır.
Enalapril maleat dolaşım sisteminden hemodializ ile uzaklaştırılabilir.

Atc Kodu:

C09AA02

Üretici Firma:

Saba İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Telefon: (212) 258 00 54
Email: [email protected]

Enalap 10 Mg 20 Tablet Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:10.2.2023)

Enalap 10 Mg 20 Tablet

İlaç Fotoğrafı: Enalap 10 Mg 20 Tablet

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Enalapril Maleat


Barkod Numarası: 8699511010084

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Referans Fiyatı: 2,90 Euro 

Referans fiyatı ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatı ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatı referans fiyatından farklı olabilir.

Referans Fiyatı: 76,23 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Saba İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Logosu

Saba İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Yıldız Cd. No: 53/2 Beşiktaş - İSTANBUL
Telefon: (212) 258 00 54
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.