Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fluothane
{250 ml Şişe Volatil Sıvı}

Diğer»Genel anestezik

Formülü:

Beher şişe %0.01 a/a Timol ile stabilize edilmiş 250 ml Halothane içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Fluothane her türlü cerrahi girişimde kullanılan uçucu bir anestetiktir. Anestezinin indüksiyonu ve idamesinde her yaşta hastada kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Fluothane geçmişinde habis hiperpireksisi olan veya böyle bir durumdan şüphe edilen hastalarda kontrendikedir.
Fluothane'in tatbiki sonrasında nedeni anlaşılamayan sarılık ve ateş olduğu takdirde bu durum, ileride Fluothane'in kullanılmasına kontrendikasyon teşkil eder.
Daha önce halojenli anestetik ajanlar uygulandığında habis hipertermi, karaciğer fonksiyon bozukluğu, sarılık ve nedeni anlaşılamayan ateş, lökositoziz veya ezonofili hikayesi olan hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Fluothane uterus kaslarını gevşettiğinden obstetrik operasyonlar sırasında anestezinin en düşük düzeyde tutulması önerilir. Obstetrik kullanım bilhassa yüksek konsantrasyonlarda post partum hemorajı ile sonuçlanabilir.
Anestezi sonrası bazen görülen karaciğer hasarında Fluothane'in rolü kesin olarak saptanmamıştır. Buna rağmen tekrarlanan anestetik uygulama sonucu böyle durumların sık olarak görülmesi, sebebi bilinmeyen sarılık oluşumu ve Fluothane uygulanması sonucu ateş görülmesi, daha sonraki kullanımlar için kontrendike olduğunu göstermektedir. Bütün hastaların üç aylık bir süre içinde ilaca tekrar maruz kalmaları önlenmelidir. Bundan başka risk faktörleri (tekrarlanan uygulamadan başka) dişilik, şişmanlık ve orta yaş olarak görülür.
Halojenli anestetiklerin kullanımı ile karaciğer fonksiyonlarının bozulması sarılık ve ölümle sonuçlanan karaciğer nekrozu rapor edilmiştir. Bu reaksiyonlar anestetiklere aşırı reaksiyonların belirtisi olarak ortaya çıkar. Siroz, viral hepatit veya diğer daha önceden mevcut olan karaciğer hastalıkları halojenli anestetiklerden başka diğer anestetiklerin seçilmesi için bir sebep oluşturabilir. Halothane potansiyel serebral vasodilatördür. Serebral kan akımında ve/veya intrakraniyal basınçta yükselme Fluothane ile anestezi esnasında görülebilir. Bunlar, intrakraniyal bölgedeki lezyonların varlığında daha da belirginleşebilir. Nöroşirürjide Fluothane ile oluşabilecek intrakraniyal basıncın yükselmesini önlemek için orta şiddetli hiperventilasyon önerilir.
Fluothane alan bazı hastalarda daha çok suxamethonium ile beraber kullanıldığında habis hiperpiyerksi rapor edilmiştir. Bu sendrom diğer anestetik ajanlarda da oluşabilir ve intravenöz sodyum dantrolene cevap verebilir.
Fluothane ile anestezinin indüksiyonu esnasında çoğunlukla, kan basıncında orta derecede bir düşüş olur (Halothane arteriyel kan basıncını doza bağlı olarak düşürür).
Fluothane buharının konsantrasyonu anestezinin devamı seviyesine düşürülünce, kan basıncı da artma eğilimine girer, fakat genellikle operasyon öncesi seviyesinin altında sabit bir değerde kalır. Bununla beraber, eğer gerekli ise intravenöz methoxamine (5 mg'lık doz genellikle yeterlidir) verilerek kan basıncındaki düşme önlenebilir.
Fluothane ile anestezide bradikardi olabilir. Bu da ilacın hipotansif etkisini artırır.
Fluothane'in indüksiyonundan önce veya anestezinin idamesi esnasında, antikolinerjik bir ajanın intravenöz olarak kullanılması düşünülmelidir. Özellikle vagal tonusun predominant olması muhtemel veya Fluothane'in bradikardiye sebep olabilecek ajanlarla beraber kullanıldığı durumlarda bu husus göz önüne alınmalıdır
Fluothane ile anestezi esnasında kardiyak aritmi rapor edilmiştir. Phaeochromacytoma'sı olan hastalarda Fluothane uygulamasında gerekli önlem alınmalıdır. Çünkü bu durumun intraoperatif aritmiyi arttırma olasılığı vardır.
Özellikle yüksek konsantrasyonlarda, Fluothane solunum depresyonuna sebep olabilir. Fluothane gibi uçucu ajanlar kullanıldığında odada yeterli ventilasyonun sağlanması tavsiye edilir.
Halothane iskelet kasını gevşetir. Myasthania Gravisi olan hastalarda veya aminoglikozid antibiyotikleri ile beraber Fluothane kullanıldığında dikkatli olmak gerekir.
Anestezi sırasında hastanın CO soluduğundan şüphelenilirse, karbondioksit absorbansı kısa süreli olarak değiştirilmek üzere derhal devreden çıkarılmalı ve kontaminantları uzaklaştırmak üzere taze gaz akımı verilmelidir. Gerektiğinde değiştirme işlemleri için yedek malzemeler el altında bulundurulmalıdır. Bu süre içinde anestezikler kesilmelidir.
Gebelik: Hayvanlardan elde edilen deney sonuçları, Halothane'ın bazı türlerde teratojenik etkili olabileceğini göstermiştir. Ancak bu veriler direkt olarak insanla ilgili değildir. Kullanımı gerekli olan durumlar haricinde, gebeliğin başlarında, ihtiyatlı olmak için genel anestezide inhalasyon ajanlarının kullanımı önlenmelidir.
Laktasyon: Emziren kadınlarda Fluothane ile iyi kontrol edilmiş çalışma yoktur. Fluothane emziren kadınların sütlerinde tespit edilmiştir, fakat Fluothane'in emzirilen bebeklerdeki etkileri saptanmamıştır. Bununla birlikte Fluothane 30 yıldan beri belirli bir hastalığa sebep olmadan geniş olarak kullanılmaktadır.
Araç ve makine kullanmaya yeteneği üzerindeki etkileri: Araç ve cihaz kullanan hastalara, genel anesteziyi izleyen bir süre için beceri gerektiren işlerdeki performans yeteneklerinin bozulabileceği bildirilmelidir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Fluothane ile anestezide bradikardi ve/veya hipotansiyon oluşabilir. Hipotansiyon özellikle indüksiyon esnasında oluşabilir.
Anesteziden çıkış sırasında, genellikle eğer hasta serin bir ortamda ise titreme görülebilir. Fluothane ile anestezi sonrası bulantı ve kusma olabilir. Halothane ile anestezi sonrası karaciğer fonksiyonlarında anormallik veya çok nadir olarak karaciğer hasarı görülebilir. Böyle durumlar daha çok anestezi uygulamasının tekrarlanması ile ortaya çıkar. Fluothane uygulamasını takiben ortaya çıkan sebebi belirlenemeyen sarılık ve ateş, ilacın ileriki kullanımı için kontrendike olduğunu gösterir. Üç aylık bir süre içinde Fluothane kullanımı tekrarlanmamalıdır.
Fluothane bronkodilatasyona sebep olabilir. Bronşiyal relaksiyon genellikle doz ile ilgilidir ve yolların blokajından dolayı olabilir. Bu da bronşiyal kaslarda bronkokonstriksiyon veya depresyona neden olabilir. Fluothane renal kan akımı glomerüler filtrasyon hızı ve üriner akışda, doz ile ilgili geri çevrilebilir bir azalmaya neden olur. Fluothane bazı anestezi devrelerinde kullanılan lastik tarafından absorbe edilir. Lastik/gaz partitisyon katsayısı 20°C de 120'dir.

İlaç etkileşimleri:

Fluothane non-depolarizan kas gevşeticilerin (tübokürarin gibi) ve ganglion bloke edici ajanların (pempidin, trimetafan gibi) etkisini arttırır. Morfin halotan'ın solunum üzerine depresan etkisini artırır.
Fluothane tubokürarinin ganglion bloke edici etkisi ile oluşan hipotansiyonu artırabilir.
Fluothane ile anestezi uygulanmış olan hastalara adrenalin verilmesinde, aritmi ortaya çıkabileceğinden dikkatli olmak gerekir. Bu sebepten adrenalin dozu sınırlandırılmalı ve uygun olan bir antiaritmik ilaç uygulanmalıdır. Aritmiye sebep olabilecek diğer sempatomimetikler, aminofilin, teofliin ve trisiklik antidepressanlar kullanılırken de gereken önlemler alınmalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:

Özellikle Fluothane'in kullanılabileceği birçok vaporizatör mevcuttur. Ancak açık ,yarı açık, yarı kapalı ve kapalı devre sistemlerinin tümünde başarı ile kullanılır.
Yetişkinler (Yaşlılar da dahil): Anestezinin indüksiyonunda yetişkinlerde oksijen veya oksijen/azotprotoksid içinde Fluothane %2-4 konsantrasyonlarında kullanılabilir. Anestezinin idamesinde oksijen veya oksijen/azotprotoksid içinde Fluothane'in %0.5-2 lik konsantrasyonları genellikle uygundur.
Çocuklarda: Anestezinin indüksiyonunda oksijen veya oksijen/azotprotoksid içinde Fluothane %1.5-%2 konsantrasyonlarda kullanılabilir. İdamesinde ise %0.5-%2 genellikle yeterlidir. Sıvı fazla iken Fluothane dilüe edilmemeli ve kontamine olmamalıdır. Buhar fazda ise oksijen veya oksijen/azotprotoksid karışımıyla birlikte kullanılabilir.
Kaza ile inhalasyonu önlenmelidir.
İyi havalandırma koşulları altında kullanılmalı ve havadaki konsantrasyon mümkün olan en düşük seviyede tutulmalıdır.

Doz Aşımı
Spesifik bir antidotu yoktur. Tedavi amacı, hastayı temiz havaya çıkartarak veya solunum desteği ile birlikte acil bir hava yolu açarak solunum fonksiyonunu ve kardiyovasküler fonksiyonu idame ettirmek olmalıdır. Sindirim yolu ile alınmışsa semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

Üretici Firma:

AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Telefon: 90 (212) 317 23 00
Email: [email protected]

Fluothane Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

    Bu ilaca benzer ilaç bulunamadı.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:19.2.2022)

Fluothane
{250 ml Şişe Volatil Sıvı}

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçetesiz satılır.
E-Reçete: Pasif
Not: Bu ilaç uzun süredir piyasada bulunmamaktadır.


Barkod Numarası:

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

İlaç Fiyatı: 16,65 TL

Bu ilacın fiyatı güncel değildir. Ancak en son fiyat güncelleme tarihinden sonra yaşanan enflasyon, döviz kuru ve KDV farkı otomatik olarak hesaplandığında bu ilacın tahmini güncel fiyatı: 42,50 TL olabilir.

Google Reklamları

Firma Bilgileri

AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. Logosu

AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.

Büyükdere Cad. Yapı Kredi Plaza B Blok K:3-4, Levent - İstanbul
Telefon: 90 (212) 317 23 00
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.