Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cisplatinum-onko
{10 mg/20 ml 1 Flakon}

Onkoloji»Antineoplastik

Formülü:

Cisplatin,10-25-50-100 mg.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

-Testis kanseri, mesane kanseri, böbrek ve ureter tümörleri, prostat kanseri ve over kanseri gibi ürogenital sistem kanserleri
-Baş-boyun habis tümörleri
-Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri
-Özofagus kanseri
-Serviks kanseri
-Nöroblastoma

Kontrendikasyonları:

-Gebelik
-Ağır kemik iliği depresyonu olan hastalar
-Ağır böbrek yetmezliği olan hastalar
-Cisplatinum injection'a aşırı duyarlılığı olduğu önceden bilinen hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

-Tedavi gören tüm hastalarda bulantı, kusma ve iştahsızlık gibi gastrointestinal semptomlar görüldüğünden, hastalar durumlarındaki değişmeler açısından yakın takipte bulıındurulmalı, bu tür şikayetler ortaya çıktığında gerekli önlemler yeterli seviyede alınmalıdır.

-Cisplatinum Injection tedavisi bazı hastalarda böbrek yetmezliği ve kemik iliği depresyonu gibi şiddetli yan etkilere yol açabildiğinden, hastalar hematolojik, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri gibi laboratuar kontrolleri aracılığı ile, durum değişiklikleri açısından sıkı gözlem altında bulundurulmalıdır. Herhangi bir bozukluk görüldüğünde, Cisplatinum Injection dozunun azaltılmalı veya tamamen kesilmelidir. Buna ek olarak, Cisplatinum Injection tedavisinin uzun sürmesi durumunda, bazı vakalarda şiddetli ve kalıcı yan etkiler görülebilmesinden dolayı, bu tür vakalarda çok dikkatli olmak gerekir.

-Cisplatinum Injection tedavisi sırasında özellikle enfeksiyonun ağırlaşması ve kanamaya eğilimde artışa dikkat edilmelidir.

-Cisplatinum injection çocuklara uygulandığında, yan etkilerin özellikle başlangıcına dikkat edilmeli ve ilaç azami dikkat ile verilmelidir.

-Gerek çocuklara, gerekse üreme çağındaki hastalara Cisplatin uygulanması gerektiğinde ilacın üreme organları üzerindeki etkisi göz önüne bulundurulmalıdır.

-Şiddetli böbrek veya karaciğer bozukluğu, kemik iliği inhibisyonu olan ya da işitme sorunu bulunan hastalara Cisplatinum Injection çok büyük dikkatli uygulanmalıdır.

-Cisplatinum Injection intravenöz uygulama amacıyla % 5 dekstroz, amino asit solüsyonu veya sodyum laktat içeren herhangi bir solüsyon ile karıştırılmamalıdır. Zira cisplatinum böyle bir karışım içerisinde dekompoze olabilir. Ayrıca cisplatin alüminyum ile reaksiyona girip çökelti oluştururak aktivitesinin azalmasına yol açar. Bundan dolayı Cisplatinum Injection uygulaması sırasında alüminyum içeren hiçbir aygıt kullanılmamalıdır.
-Cisplatin şelatör bir bileşik olduğundan, CISPLATINUM Injection başka hiçbir antikanser ilaç ile karıştırılmamalı, fizyolojik serum veya dekstroz-% 0.9'luk tuzlu su ile karıştırıldığında, mümkün olduğunca erken uygulanmalıdır. Ayrıca cisplatin ışıkta degrade olduğundan dolayı, doğrudan güneş ışığından korunmalı, intravenöz Cisplatinum Injection uygulaması uzun süreceği taktirde, enfüzyon şişesi ışıktan uzak tutulmalıdır.

-Cisplatin'in teratojenik olduğu ve ayrıca fötal mortaliteyi artırdığı, sıçanlar üzerinde yapılan deneylerle anlaşılmıştır. Tavşanlar üzerinde yapılan çalışmalar da, Cisplatin'in fötal mortaliteyi artırdığını ortaya çıkarmıştır. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar da, Cisplatin'in teratojenik olduğunu ve fötal mortaliteyi artırdığını göstermiştir. Bu nedenlerden dolayı, CISPLATINUM Injection gebe veya gebe olduğundan şüphelenilen kadınlara uygulanmamalıdır. Emziren kadınlarda ise Cisplatinum Injection tedavisinin tehlikeli olup olmadığı henüz kesinleşmediğinden, Cisplatinum Injection verilmesi kaçınılmaz olan emzikli kadınlara emzirmeyi durdurmaları gerektiği anlatılmalıdır.

-Cisplatinum Injection uygulaması sırasında bazı vakalarda EKG bozuklukları, antidiüretik hormon salgısı bozukluğu sendromu ve hiperüsisemi görülebildiği bildirilmiştir.

-Cisplatinum'un diğer antitümöral ilaçlarla kombine uygulanmasının kalp enfarktüsü ve beyin enfarktüsüne yol açabildiği bildirilmiştir.

-Cisplatinum'un bakterilerde mutajenik etkiye sahip olduğu ispatlanmış olup, farelerde CISPLATINUM'un intraperitoneal uygulanmasının akciğer ödemi ve deri tümörlerine yol açtığı bildirilmiştir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

-Şok : Şok nadiren ortaya çıkabilir. Hastaların bakımı çok büyük dikkatle ve tam gözlem altında yapılmafıdır. Bir anormalik durumunda ikinci tedavi kürü durdurulmalı ve uygun önlemler alınmalıdır.
-Gasrointestinal yan etkiler : Hemen tüm hastalar bulantı, kusma, iştahsızlık ve stomatitten şikayetçi olur. Diyare, karın ağrısı ve kabızlık gibi diğer gastrointestinal semptomlar da bazen görülebilir.
-Üriner yan etkller : Cisplatinum Injection tedavisi sırasında bazı vakalarda böbrek yetmezliği görülebildiğinden, hastalar böyle bir değişiklik açısından sıkı kontrol altında bulundurulmalıdırlar. BUN, serum kreatinin ve kreatinin klirensi değerleri gibi laboratuar parametrelerinde bir anormallik saptandığında tedavinin kesilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekir. Hematüri ve idrarda protein gibi diğer bozukluklar da ortaya çıkabilir.
-Hematolojik yan etkiler : Pansitopeni, lökopeni, trombopeni ve anemi görülebilir.
-Otolojik yan etkiler : Yüksek frekanslı seslerde işitme kaybı, sağırlık ve tinnitus ortaya çıkabilir. Doz yükseltildikçe işitme organı bozuklukları sıklığı da artar. Bilhassa, günde 80 mg/m² ve total doz olarak 300 mg/m2'nin üzerinde uygulandığı vakalarda eğilim belirgin hale gelebilir, bu yüzden hastalar sıkı gözlem altında bulundurulmalıdırlar.
-Psiko-nörolojik yan etkiler : Ekstremitelerde uyuşma gibi periferik sinir sistemi semptomları, konuşma bozuklukları, baş ajrısı, seyrek olarak da tat alma bozukluju ortaya çıkabilir. Buna ek otarak nadiren görme bozuklukları (papilla ödemi, retrobulber nörit. kortikal körlük gibi), sık olmayarak da bilinç bozuklukları ve konvülsiyonlar görülebilir. Bu vakalarda Cisplatinum Injection uygulamasına devam edilmemelidir.
-Aşırı duyarlılık : Döküntü, anafilaktoid belirtiler ortaya çıkabilir. Sıcak basmaları seyrek görülür.
-Karaciğer : SGOT, SGPT ve alkali fosfataz gibi karaciğer fonksiyon testlerinin değerlerinde yükselme gibi bozukluklar bazen görülebilir.
-Kardiyovaksüler bozukluklar : Seyrek vakalarda konjestif kalb yetmezliği, palpitasyon, taşikardi ve atrial fibrilasyon görülebilir.
-Elektrolitler : Sodyum, potasyum, klor, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi elektrolitlerde bozukluklar ortaya çıkabilir.
-Diğer değişiklikler : Bazı vakalarda genel durum bozukluğu, baş dönmesi, alopesi, ateş, jeneralize ödem, hipotansiyon, hıçkırık, hipomagnesemi ve hipokalsemi ortaya çıkabilir.

İlaç etkileşimleri:

-Cisplatinum Injection ile diğer antikanser ilaçların ve/veya radyoterapinin birlikte uygulanması kemik iliği inhibisyonu gibi şiddetli yan etkilere yol açabilir.
-Cisplatinum Injection'ın aminoglikozit türü antibiyotiklerle birlikte uygulanması, şiddetli böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.
3. Dikkatle uygulanması gereken hastalar
(1 ) Böbrek bozukluğu olan hastalar
(2) Karaciğer bozukluğu olan hastalar
(3) İşitme bozukluğu olan hastalar

Kullanım şekli ve dozu:

Testis kanseri, mesane kanseri, böbrek ve ureter tümörleri ve prostat kanserinde standart tedavi olarak A şeması, ya da hastanın durumuna göre alternatif olarka C şeması seçilir. Over kanserinde standart tedavi olrak B şemsı, alternatif olarak da hastanın durumuna göre A veya C şeması tercih edilir. Baş-boyun habis tümörlerinde ise D şeması standart tedavi,hastanın durumuna uygun olarak da B şeması alternatif tedavi olarak uygulanır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde E şeması standart tedavi, hastanın durumuna göre de F şeması alternatif olarak kullanılır. Özofoguskanserinde B şeması standart, A şeması ise hastanın durumuna göre alternatif tedavidir. uterus serviksikanserinde A şeması standart, hastanın durumuna göre E şeması alternatif olarak tercih edilir. Nöroblastoma ve mide kanserinde ise E şeması uygulanır.
- A şeması: Her lürde 5 gün süreyle günde 15-20 mg/m² cisplatinum uygulanır ve en az 2 hafta süre ile tedaviye ara verilir. Ardından, kür tekrarlanır.
- B şeması: Her kürde 50-70 mg/m² cisplatinum, bir defada uygulanır ve tedaviye en az 3 hafta süre ile ara verilir. Ardından kür tekrarlanır.
- C şeması: Her kürde 25-35 mg/m²cisplatinıum , bir defada uygulanır ve tedaviye en az 1 hafta süre ile ara verilir. Ardından kür tekrarlanır.
- D şeması: Her kürde 5 gün süreyle günde 10-20 mg/m² cisplatinum uygulanır ve en az 2 hafta süre ile tedaviye ara verilir. Ardından kür tekrarlanır.
- F şeması: Her kürde 5 gün süreyle günde 20mg/m² cisplatinum uygulanır ve tedaviye en az 2 hafta süre ile ara verilir. Ardından, kür tekrarlanır. Doz hastalığın veya hastanın durumuna göre yükseltilebilir veya azaltılabilir. Yukardaki cispılatinum dozları erişkinlerde de vücut yüzeyine göre hesaplandığından, pediatrik vakalarda kullanılacağı taktirde toplam doz, yine çocuğun vücut yüzeyi üzerinden hesaplanır.

İthalatçı Firma:

Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar
Telefon:

Cisplatinum-onko Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

    Bu ilaca benzer ilaç bulunamadı.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:19.2.2022)

Cisplatinum-onko
{10 mg/20 ml 1 Flakon}

İlaç Fotoğrafı: Cisplatinum-onko

İthal, Beşeri bir ilaçtır.
Reçetesiz satılır.
E-Reçete: Pasif
Not: Bu ilaç uzun süredir piyasada bulunmamaktadır.


Barkod Numarası:

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

İlaç Fiyatı: 1864,25 TL

Bu ilacın fiyatı güncel değildir. Ancak en son fiyat güncelleme tarihinden sonra yaşanan enflasyon, döviz kuru ve KDV farkı otomatik olarak hesaplandığında bu ilacın tahmini güncel fiyatı: 4758,21 TL olabilir.

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Üretimi Durdurulmuş ya da Üreticisi Bilinmeyen İlaçlar

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.