Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bleocin
{15 mg 1 Ampul Kutu}

Onkoloji»Antineoplastik

Formülü:

BLEOCIN her biri 15 mg (potens) bleomisin hidroklorür içeren steril ampuller şeklindedir. (1 mg Bleocin, 1 üniteye eşdeğer etkinliktedir.)

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

BLEOCIN tek ajan ya da diğer kemoterapötik ajanlarla birlikte aşağıdaki neoplazmların tedavisinde kullanılır :

Skuamöz hücreli kanserler: Deri kanserleri, baş-boyun kanserleri, akciğer kanseri,uterus serviksi kanseri
Lenfomalar: Hodgkin hastalığı, retikülosarkom, lenfosarkom
Testiküler kanserler: Embriyonal hücreli koriokarsinoma, teratokarsinoma

Kontrendikasyonları:

Şiddetli pulmonerfonksiyon bozuklukları bulunan veya göğüs röntgen filimleri bulguları, diffüz fibrotik değişiklikler veya diğer herhangi değişiklikler bulunan hastalar,
-Bleocin veya benzer bir ilaca aşırı duyarlılık
-Şiddetli böbrek bozukluğu bulunan hastalar
-Şiddetli kardiyak sorunları bulunan hastalar.

Uyarılar/Önlemler:

BLEOCIN uygulanması sonucu interstisyel pnömoni ve pulmoner fibroz vb. gibi sonuçları bazen fatal olabilen ciddi problemler gelişebilir. Bu yüzden, BLEOCIN sadece uygun olduğu düşünülen vakalarda uygulanmalı, hasta ise gerek uygulama sırasında, gerekse uygulama tamamlandıktan sonra belirli bir dönem boyunca (yaklaşık 2 ay) bir hekim tarafından gözlem altında bulundurulmalıdır.
Özellikle lenfomalı hastalarda anaflaksiye daha sık rastlandığından bu hastalarda tedavi öncesi test dozu uygulanmalı ve değerlendirme yapılmalıdır.

BLEOCIN'in yaşlılara (60 yaşından fazla) veya altında akciğer hastalıklarının yattığı vakalara uygulanması, sadece kullanımı ile ilgili uyarılar tamamen göz önüne alındıktan sonra yapılmalıdır.

Efor dispnesi, ateş, öksürük, rallerin mevcudiyeti gibi başlangıç belirtilerinin görünmesi, röntgen filmlerinde normal dışı değişiklikler ve A-DO2, PaO2 veya DLco anomalileri durumunda uygulama derhal durdurulmalı ve uygun önlemler alınmalıdır.

1. Dozaj ile ilgili önlemler

a. Yan etkilerin görünümünde anlamlı bireysel sapma mevcut olup, yan etkiler göreceli olarak düşük dozlarla bile görülebildiğinden, BLEOCIN kullanımı ile ilgili tüm uyarılara tam olarak uymak gerekir.
b. Çok yollu uygulama durumunda özellikle toplam doz olarak 300 mg (potens)'ten fazla uygulanmamalıdır, ek dozun sonuçlarını gözönünde bulundurmak gerekir.
c. Peplomisin almış vakalarda bu ilacın verilmiş olan dozu, toplam bleomisin dozunun hesaplanmasına katılmalıdır.

2. İnterstisyel pnömoni veya pulmoner fibroz

İnterstisyel pnömoni veya fibroz gibi ciddi yan etkiler gelişebilir. Hastanın yeterli gözlem altında bulundurulması ve rallerin ortaya çıkmasının bu durumların erken bulguları olabileceğinin bilincinde olunması gerekir. Herhangi bir anomali görüldüğü taktirde uygulama derhal durdurulmalı, idiopatik pulmoner fibrozun tedavisi için adrenokortikal hormonlar uygulanmalı ve sekonder enfeksiyonu önlemek için de uygun antibiyotik verilmelidir.

a. Altta akciğer hastalıklarının yattığı vakalar veya yaşlılarda (60 yaşından fazla) 150 mg'ı geçmeyen düşük dozlarda bile pulmoner semptomlar yüksek sıklıkta görülebilir, bu yüzden çok dikkat gerekir.
b. BLEOCIN alan hastalar ateş, öksürük, efor dispnesi ve diğer klinik belirtilerin gelişmesi açısından gözlem altında tutulmalı, ayrıca göğüs röntgen filmlerinde bir anormalliğin saptanması ve rallerin görülmesi açısından da takip edilmelidirler. Ayrıca alveoler-arteriyel oksijen basınç farkı (A-aDO2), pulmoner arter oksijeni (PaO2) ve karbon monoksit diffüzyon kapasitesi (DLco) gibi muayene tekniklerinin mümkün olduğu yerlerde, bu kontroller yapılmalıdır. Bu gözlemler sadece ilacın uygulanması sırasında değil, uygulamanın bitimini takiben iki aylık bir süre boyunca da yapılmalıdır.
c. (A-aDO2) ve (PaO2) mümkünse haftada bir bakılmalı ve arka arkaya gelen iki hafta arasında bir azalma mevcut olduğu taktirde uygulama durdurulmalıdır. Bu parametrelerden herhangi birinde 10 Torr'dan daha fazla bir bozulma varsa, diğer klinik belirtiler dikkatle araştırılmalı, bunların ilacın yan etkileri olduğuna karar verildiği taktirde de uygulama tamamen bırakılmalı ve steroid uygulamasına başlanmalıdır. DLco'da % 15'ten fazla bir azalma olduğu taktirde de aynı adımlar atılmalıdır. Pulmoner fonksiyon bozukluğu olup uygulamanın şart olduğu durumlarda tedavi büyük bir dikkatle izlenmeli ve akciğer fonksiyonlarında daha fazla bir azalma görüldüğü taktirde uygulama derhal durdurulmalıdır.

d. Uzun süreli uygulamada şiddetli yan etkiler ortaya çıkabilir ve uzayabilir, bu yüzden uygulama dikkatle yapılmalıdır.
e. Peplomisin veya bleomisin'in diğer formlarından birinin alınmış olduğu durumlarda BLEOCIN dikkatle uygulanmalıdır, çünkü toksisitenin additif olduğu sanılmaktadır. Bu yüzden yan etkileri gözlemek için gerekli dikkat gösterilmelidir.
f. Herhangi bir kanama eğilim veya enfeksiyonun başlangıcına ya da ağırlaşmasına dikkat edilmelidir.
g. İlaç çocuklara uygulandığında yan etkilerin görünmesi ile ilgili özel dikkat gerekir.
h. Çocuklarda veya üreme çağındaki hastalarda cinsel organlar üzerindeki özel etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.

3. Aşağıdaki tür vakalarda çok dikkatli olmalı ve dozlar düşürülmeli ya da ilacın uygulama aralıkları büyütülmelidir :

• Pulmoner fonksiyon bozukluğu olan veya geçmişinde bulunan hastalar
• 60 yaşında veya daha yaşlı olan hastalar (ciddi komplikasyonlara yol açabilir)
• Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar
• Kardiyak şikâyetleri olan hastalar
• Radyoterapi almış veya almakta olan hastalar
• Karaciğer fonksiyon bozukluğu bulunan hastalar
• Varicella'lı hastalar (ölümcül sistemik fonksiyon bozuklukları oluşabilir)

Yan etkiler/Advers etkiler:

1. Akciğer : İlaç şiddetli interstisyel pnömoni veya pulmoner fibroza yol açabildiğinden, dikkatli gözlemler yapılmalı, A-aDO2, PaO2 veya DLco'da herhangi bir değişiklik ya da göğüs röntgen filmlerinde herhangi bir normal dışı bulgu görüldüğünde (pulmoner yan etkiler kısmına bakılması), veya öksürük, efor dispnesi, ya da raller duyulması gibi klinik belirtiler geliştiği taktirde uygulama derhal durdurulmalı, adrenokortikotropik hormon uygulaması ve bazı uygun antibiyotiklerle tedaviye başlanmalıdır.

2. Şok : BLEOCIN tedavisi seyrek durumlarda şoka yol açabildiğinden, herhangi bir bulgu veya belirti görüldüğünde BLEOCIN hemen durdurulur ve uygun önlemler alınır. Habis lenfomalı hastalarda şok daha çok uygulamanın 1-2. haftalarında geliştiğinden, bu hastalarda BLEOCIN başlangıç ve ikinci dozu 5 mg (potens) veya daha düşük tutulur. İlaca karşı akut reaksiyonlar ortaya çıkmayacağı kesinleştikten sonra doz alışılmış düzeye yükseltilir.

3. Aşırı duyarlılık : BLEOCIN tedavisinde bazı vakalarda döküntü, ürtiker ve eritroderm gibi aşırı duyarlılık belirtileri görülebildiğinden, böyle vakalarda BLEOCIN durdurulmalıdır.

4. Ateş : Ateş bazen enjeksiyondan 4-5 saat sonra, bazen de daha geç ortaya çıkabilir. Ateş ile doz arasında doza-cevap ilişkisi bulunduğundan dolayı, ateş şiddetli olduğu taktirde, daha kısa aralıklarla daha düşük doz uygulanır, veya BLEOCIN uygulamasından önce antihistaminik ve antipiretik ilaçlar verilir.

5. Kanama : BLEOCIN tedavisi sırasında kanser odağının hızla nekroze olması sonucu görülebilen kanamalara dikkat etmek gerekir.

6. Deri ve mukoza : BLEOCIN tedavisiyle deride hipertrofi, pigmantasyon, tırnaklarda deformasyon ve renk bozuklukları, tırmık benzeri dermatit, alopesi ve angular stomatit gibi skleroderma benzeri değişiklikler ortaya çıkabilir. :Bu yan etkiler tedavi başlangıcını takip eden 1-3 hafta içinde ortaya çıkar. Ciltte bazen hiperestezi ve paresteziye ulaşabilen değişiklikler olabilir. Ağız içerisinde, dil ve dudaklarda ülserasyonlar görülebilir. Kümülatif doz yaklaşık 150 mg (potens) veya üstüne ulaştığında bu değişikliklerin ne zaman çıkabileceklerini görmek amacıyla özellikle dikkat edilmelidir.

7. Gastrointestinal : BLEOCIN tedavisi sırasında iştahsızlık, bulantı ve kusma, ve bazen de diare görülebilir.

8. Karaciğer : BLEOCIN tedavisi sırasında karaciğer bozuklukları nadiren görülür.

9. Böbrek : BLEOCIN tedavisi sırasında oligüri gibi böbrek bozuklukları görülebilir.

10. Üriner sistem : BLEOCIN tedavisi bazen idrar yaparken ağrı, pollakiüri ve idrar birikmesi hissi gibi üriner bozukluklarla ilgili belirtilere yol açabilir. Nadiren hematüri görülebilir. Sistit ve hemorajik sistit görülebilir.

11. Hematolojik : BLEOCIN tedavisi ile lökopeni trombositopeni ve anemi oluşabilir.

12. Nöropsişik sistem : BLEOCIN tedavisi ile genel durum bozukluğu, veya bazen baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir. Nadiren dezoryantasyon ve agresif davranışlar görülebilir.

13. Uygulama yeri : Devamlı intravenöz enjeksiyon ven duvarında hipertrofi ve uygulama yeri etrafındaki venöz lümenin daralmasına neden olabilir. Böyle durumlarda uygulama yeri değiştirilir veya intramüsküler enjeksiyona geçilir. Bunun dışında, BLEOCIN'in intramüsküler veya lokal uygulanması uygulama yerinde sertleşmeye (endurasyon) yol açabilir.

14. Diğerleri : BLEOCIN tedavisinde tümörün yerinde ağrı oluşabilir.


YAŞLILARDA KULLANIMI

Yaşlı hastalarda BLEOCIN dikkatle kullanılmalıdır.

GEBELİK VE LAKTASYONDA KULLANIMI

1. Hayvan deneylerinde (fare ve sıçanlarda intraperitoneal uygulama sonrası) BLEOCIN'in teratojenik olduğu bildirilmiştir. Bu yüzden, ilacı gebe kadınlara veya gebe olduğundan şüphelenilen kadınlara uygulamamak önerilmektedir.

2. BLEOCIN'in emzirme döneminde uygulanmasının emniyetli olup olmadığı kesinleşmemiştir. Bu yüzden, ilacı emziren bir kadına uygulamak gerektiğinde, emzirmeyi durdurması söylenmelidir.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORA BAŞVURULMALIDIR.

İlaç etkileşimleri:

1. Pulmoner semptomlar gibi yan etkiler diğer antineoplastik ajanlarla kombine uygulandığında alevlenebilir.

2. Pulmoner semptomlar dahil yan etkiler radyoterapi ile kombine tedavide alevlenebilir. Toraks ve çevresindeki yapılara radyoterapi uygulanmasının önlenmesi son derece önemlidir.

3. Baş-boyun tümörlerinde radyoterapi ile kombine tedavi uygulaması stomatit ve angular stomatit'i alevlendirebilir. Seyrek olarak farinks mukozasında inflamasyona yol açması ses kısıklığı ile sonuçlanır.

Kullanım şekli ve dozu:

1. İntravenöz enjeksiyon : 15-30 mg (potens) BLEOCIN izotonik sodyum klorür veya %5'lik dekstroz çözeltisi gibi intravenöz enjeksiyona uygun bir çözeltinin 5-20 ml'si içinde çözündürülür ve intravenöz yolla yavaş şekilde 10 dakikada verilir. Yüksek ateş görüldüğü taktirde, doz 5 mg (potens) veya daha altına düşürülür.

2. İntramüsküler veya subkutan enjeksiyon : 15-30 mg (potens) BLEOCIN izotanik sodyum klorür gibi uygun bir çözeltinin yaklaşık 5 ml'si içinde çözündürülür ve intramüsküler ya da subkutan enjeksiyon yoluyla verilir. Subkutan enjeksiyon durumunda konsantrasyonu maksimum 1 mg (potens)/ml veya daha düşük bir çözelti enjekte edilir.

3. İntra-arteriyel enjeksiyon : 5-15 mg-potens BLEOCIN izotonik sodyum klorür veya dekstroz çözeltisi içinde çözündürülür ve bir defada ya da devamlı infüzyon şeklinde uygulanır.

4. Enjeksiyon sıklığı : BLEOCIN genellikle haftada iki kere verilir. Bu doz, hastanın durumuna bağlı olarak, günde bir kereye (her gün) yükseltilebilir veya haftada bir kereye düşürülebilir.

5. Toplam doz : BLEOCIN'in toplam dozu, hedef tümörün kaybolması olmakla birlikte 300 mg (potens)'i geçmemelidir.

6. Doz: BLEOCIN endike olduğu vakalarda 0.25-0.50 mg/kg (10-20 mg/m2) olarak intravenöz, intramüsküler, subkutan yolla uygulanabilir. Hodgkin hastalığında %50 cevap alındığında günde bir ünite veya haftada beş ünite intravenöz veya intramüsküler idame dozu verilmelidir.

Çözeltinin Hazırlanması

İzotonik sodyum klorür veya %5'lik dekstroz çözeltisi gibi ( 'Kullanım şekli ve dozu' bölümünde anlatılan) çözeltilerden yeterli miktarda bir şırıngaya çekilir ve Bleocin 15mg ampulü içine enjekte edilir. İçerik çözündürülür ve kullanmadan önce tekrar enjektöre çekilir.

KULLANIM İLE İLGİLİ UYARILAR

1. İntravenöz uygulama : Flebalji oluşabileceğinden dolayı, konsantrasyon ve uygulama hızına çok önem verilmesi gerekir. İntravenöz uygulama mümkün olduğunca yavaş yapılmalıdır.

2. İntramüsküler uygulama : Doku ve sinirlerin etkilenmesini önlemek amacıyla aşağıdaki noktalar göz önünde bulundurulmalıdır

a. İntramüsküler uygulama sertleşmeye yol açabilir. Aynı yerde enjeksiyon tekrarından kaçınılmalıdır. Yenidoğan, prematüre, bebek ve çocuklarda özel dikkat gösterilmelidir.
b. Yaygın sinir dokusunun bulunduğu yerlerden kaçınılmalıdır.
c. Şiddetli ağrıdan şikâyet edildiği ve kan gelen yerlerde iğne derhal geri çekilmeli ve başka bir yer seçilmelidir.

3. Ampulü keserken alınacak önlemler : Cam parçalarının sıvı içine girmesini önlemek için, ampul testere ile kesildikten sonra etanol emdirilmiş bir pamukla silinmelidir.

4. Doz aşımı: Tedavi boyunca hastalar dikkatle takip edilerek zorlu dispne, ateş, öksürük, akciğerlerde rallerin varlığı, anormal akciğer röntgen bulguları ve A-D02, PaO2 ve DLCO, değerlerinde anormalliklerin görülmesi durumunda uygulama hemen durdurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

İthalatçı Firma:

Onko Ecza Sanayi ve Tic. Ltd.Şti.
Telefon: (216) 327 94 30
Email: [email protected]

Bleocin Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

    Bu ilaca benzer ilaç bulunamadı.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:Belirtilmemiş.)

Bleocin
{15 mg 1 Ampul Kutu}

İlaç Fotoğrafı: Bleocin

İthal, Beşeri bir ilaçtır.
Reçetesiz satılır.
E-Reçete: Pasif
Not: Bu ilaç uzun süredir piyasada bulunmamaktadır.


Barkod Numarası:

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

Referans Fiyatı: 0 TL

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Onko Ecza Sanayi ve Tic. Ltd.Şti. Logosu

Onko Ecza Sanayi ve Tic. Ltd.Şti.

Koşuyolu Cad.N:102 Kadıköy - İSTANBUL
Telefon: (216) 327 94 30
Email: [email protected]

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.