Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Salbutol 5 Ml 2 Mg 100 Ml Şurup

Solunum Sistemi » Solunum Sisteminde Tıkanma - Astım İlaçları » Sistemik Adrenerjikler » Selektif Beta 2 Adrenoreseptör Agonistleri » Salbutamol

Formülü:

Her dozda;
Salbutamol ……………………………………………………………….. 0.1 mg

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Astım, kronik bronşit ve pulmoner amfizeme bağlı bronkospazmların tedavisinde kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Salbutamol'e karşı aşırı duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır. Hamilelerde tirotoksikoz, toksemi veya kanama ile beraber olan düşük tehditlerinde kullanılmamalıdır.

Uyarılar/Önlemler:

Koroner kalp hastalığı olanlarda, kalp yetmezliği ve kan basıncı yüksekliklerinde ve gebelikte dikkatli kullanılmalıdır. Salbutamol hiç bir zaman diğer sempatomimetik ilaçlar ile beraber verilmemelidir. Salbutamol muhtemelen süte geçtiği için beklenen yararları herhangi bir potansiyel riski dengelemedikçe, emziren annelerde kullanımı tavsiye edilmez.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Geçici karakterde bulantı ve başağrısı olabilir. Direkt olarak iskelet kaslarını etkilediği için fizyolojik titremelerde artış meydana gelebilir. Bazı hastalarda periferal vazodilatasyon ve kalp hızında dengeleyici küçük bir artış görülebilir. Anjioödem, ürtiker, bronkospazm, hipotansiyon ve kollaps gibi aşırı duyarlık reaksiyonları çok nadir olarak rapor edilmiştir. Diğer inhalasyon tedavilerinde

olduğu gibi inhalasyonu takiben hemen hırıltıda artış ile parodoksal bronkospazm görülebilir. Bu durum alternatif bir tedavi veya farklı ve çabuk etkili bir bronkodilatör ile tedavi edilmelidir. Salbutol inhalasyon aerosolü hemen kesilmeli, gerekirse hastaya alternatif tedavi başlanmalıdır. Beta 2 agonist tedavisi potansiyel olarak ciddi hipokalemiye neden olabilir. Diğer beta 2 agonistlerde olduğu gibi nadiren çocuklarda hiperaktivite bildirilmiştir. Çok nadir olarak kas krampları bildirilmiştir. İnhale salbutamol ile ağız ve boğazda irritasyon oluşabilir. Bazı hastalarda nadiren taşikardi bildirilmiştir.

İlaç etkileşimleri:

Propranalol gibi beta reseptör blokerleri salbutamolun bronkodilatör etkisini inhibe ederler. Beta blokerler hiç bir zaman astımlı hastalarda kullanılmamalıdır. Ancak çok lüzumlu olduğu taktirde yüksek oranda kardiyoselektif olan beta blokerler çok dikkatli bir şekilde uygulanabilir. Monoamin oksidaz inhibitörü ve trisiklik antidepresanlarla tedavi gören hastalarda salbutamolun vasküler sistem üzerindeki etkisi artacağından dikkatle kullanılmalıdır. Akut şiddetli astımda, beta 2 agonistler ile tedavi gören hastalarda ciddi hipokalemi oluşabileceğinden, bu etki ksantin türevleri, steroidler, diüretiklerin birlikte kullanımı ve hipoksi nedeniyle şiddetleneceği için dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlarda potasyum serum düzeyinin kontrolü tavsiye edilir.

Kullanım şekli ve dozu:

KULLANMADAN ÖNCE İYİCE ÇALKALANMALIDIR.
Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde;

Salbutol inhalasyon aerosolü sadece inhalasyon şeklinde kullanılır. Salbutamol çoğu hastada 4-6 saatlik bir bronkodilatör etki süresine sahiptir. İnhalasyonların 4 saatten daha sık yapılmaması önerilir. Etkinin daha kısa süreli olduğu durumlarda hastanın hekime başvurması gerekir. Ağır vakalarda günde 4 defa 0.6 mg (6 inhalasyon) uygulanabilir.



Yetişkinlerde; akut bronkospazmı gidermek için bir veya iki inhalasyon (0.1-0.2 mg) kullanılır.

Allerjen ve egzersiz nedeniyle oluşan semptomları önlemek için 10-15 dakika önce iki inhalasyon uygulanmalıdır.

Çocuklarda; akut bronkospazmı gidermek için, allerjen veya egzersizden önce bir veya iki inhalasyon (0.1-0.2 mg) uygulanmalıdır.

Salbutol inhalasyon aerosolü kullanımı 24 saat içinde 8 inhalasyonu aşmamalıdır.

İlacın kullanım sıklığında veya dozda ani artışlar astımın kötüleştiğini veya daha az kontrol edilebildiğini göstermektedir.



AŞIRI DOZ ve TEDAVİSİ :

Hastalar her zaman doz kullanımı bakımından uyarılmalıdır. Eğer dozlar beklenen iyileşmeyi sağlamıyorsa, sempatomimetiklerin zararlı olabilecekleri cevap alınamayan durum belirebilir. Bu durumlarda ilaç etkili olmadığı gibi fizyolojik

solunum yolları bozukluklarına sebep olarak hipokseminin daha da artmasına yol açabilir. Bu durumda diğer antiastmatik tedaviler denenmelidir. Aerosol tedavisi gören çocukların kesinlikle büyüklerin kontrolü altında ilacı uygulamaları gerekir. Aşırı doz belirtileri olarak iskelet kaslarında irritabilite artışı, periferik vazodilatasyon görülür. Hastalarda sinüs taşikardisi görülebilir ve bu durum kısmen azalan periferik rezistans ve artan refleks kalp atım hacmi ile açıklanabilir. Buna karşılık miyokard irritabilitesinde artış gözlenmez. Antidot olarak, selektif bir beta bloker kullanılır. Bununla beraber bu tür ilaçların astmatiklerde ağır bronş spazmına yol açabilecekleri göz önünde tutularak dikkatle uygulanmalıdır. Astımlı hastalarda biyokimyasal değerlerdeki değişiklikler takip edilmelidir. Hipokalemi varsa hastaya gerektiği kadar potasyum takviyesi yapılmalıdır. Ayrıca astımlı olmayan hastalarda da hipokalemi görülebilir.

Atc Kodu:

R03CC02

Üretici Firma:

Sandoz Ürünleri İlaç Gıda Kimya ve Tohum San. A.Ş.
Telefon: (212) 279 89 00

Salbutol 5 Ml 2 Mg 100 Ml Şurup Benzerleri

Referans fiyatları ilaç güncelleme tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafından halka açık olarak yayınlanan Euro bazlı referans fiyat listesinden alınmıştır. Aşağıda yer alan TL bazlı referans fiyatları ise 7954 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen euro değerine göre Depocu, Eczacı kârları ve KDV dahil edilerek hesaplanmıştır. Gerçek ilaç fiyatları referans fiyatlarından farklı olabilir.

İlaç Bilgileri (Güncelleme Tarihi:22.5.2015)

Salbutol 5 Ml 2 Mg 100 Ml Şurup

İlaç Fotoğrafı: Salbutol 5 Ml 2 Mg 100 Ml Şurup

Yerli, Beşeri bir ilaçtır.
Reçete ile satılır.
E-Reçete: Pasif

Etken Maddesi: Salbutamol


Barkod Numarası: 8699516577056

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme mahiyetindedir. Ilacprospektusu.com'da ilaç satışı yapılmaz.

İlaç Fiyatı: 2,03 TL

Bu ilacın fiyatı güncel değildir. Ancak en son fiyat güncelleme tarihinden sonra yaşanan enflasyon, döviz kuru ve KDV farkı otomatik olarak hesaplandığında bu ilacın tahmini güncel fiyatı: 41,31 TL olabilir.

Google Reklamları

Firma Bilgileri

Sandoz Ürünleri İlaç Gıda Kimya ve Tohum San. A.Ş. Logosu

Sandoz Ürünleri İlaç Gıda Kimya ve Tohum San. A.Ş.

Büyükdere Cd.N:215 Levent - İSTANBUL
Telefon: (212) 279 89 00

Firma profili ve diğer ürünlerin listesini görüntülemek için firma ismine tıklayın

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.